Dissabte 17 de marça, conferència La Rereguarda (1936-1939)

La Rereguarda (1936-1939) és el títol de la penúltima conferència del cicle Les guerres i els seus efectes organitzat per l'Arxiu Municipal de Cassà de la Selva.

L'acte tindrà lloc el proper dissabte 17 de març, a les 11.30 del migdia, a la sala d’actes de can Trinxeria, a la plaça de la Coma.

Impartirà la conferència el cassanenc Josep Maymí i Rich que és doctor en antropologia social i cultural. Maymí és autor de llibres i articles que fan referència a diferents àmbits temàtics dins el context de la Guerra Civil com són els comités de milícies antifeixistes i els refugiats de la Guerra Civil. Pel que fa a Cassà de la Selva és autor del llibre: Josep Dalmàs. Un model de gestió política, editat per l'Ajuntament l'any 2015.

Maymí està especialitzat en la recuperació de la memòria col·lectiva a través de la transmissió oral. L'estudi i recerca d'aquestes fonts acompanyades moltes vegades de documentació, han fet que Maymí pugui retratar aquell Cassà que va patir les conseqüencies de la Guerra encara que tingués el front lluny del seu territori.

Darrera actualització el Dimarts, 13 Març 2018 10:12

Vist: 5

Dia de la dona treballadora: 1919 acomiadament de dues obreres

Avui és un bon dia per recordar a les dones i el seu paper en l'economia del país. Recordarem a les dones del 1919, un any en què el treball femení ja era ben present a la indústria surera cassanenca. Cunsultant la premsa digitalitzada de l'Ajuntament de Girona, hem trobat una pàgina del Diari de Girona de l'any 1919 en la què hi ha transcrita una carta de la societat obrera cassanenca El Porvenir dirigida a la fàbrica Sitjas Bigas i Cia. En aquesta carta  es diu que s'anirà a la vaga per l'acomiadament per represàlia de dues obreres de Cassà: la Rosa Gispert i la Mercè Soler. Aquest fet es produeix en el context d'un any conflictiu des del punt de vista sindical durant el qual aquesta societat obrera sol·licitava entre d'altres millores l'increment dels sous. A l'Arxiu Municipal hi ha un expedient d'aquest any per a l'aprovació d'un conveni entre el sindicat d'obrers i la patronal en el qual s'evidencia clarament la diferència de sous entre  dones i homes. No cal dir qui era qui teniu el sou més elevat.

Darrera actualització el Dijous, 08 Març 2018 08:59

Vist: 8

Dissabte 24 de febrer, conferència sobre la I Guerra Mundial

La I Guerra Mundial (1914-1918) és el títol de la nova conferència dins del cicle de conferències Les guerres i els seus efectes organitzat per l'Arxiu Municipal de Cassà de la Selva.

L'acte tindrà lloc el proper dissabte 24 de febrer, a les 11.30 del migdia, a la sala d’actes de can Trinxeria, a la plaça de la Coma.

La I Guerra Mundial  és una gran desconeguda a casa nostra i malgrat la manca d'actes bèl·lics en el territori no es pot obviar la notable influència que va tenir en l'evolució econòmica i social del país.

Darrera actualització el Dilluns, 19 Febrer 2018 12:09

Vist: 26

Llegeix més...

Ajuntament de Cassà - Regidoria de Comunicació 2013