Activada l'Alerta del Pla PROCICAT per l'onada de calor generalitzada a Catalunya

2019 06 26 alertacalor

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’ALERTA per ONADA DE CALOR el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT ateses les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya

 

ACTUALITZACIÓ 30-06-19: S'han reobert els accessos als massissos de Les Gavarres i Ardenya-Cadiretes
 
ACTUALITZACIÓ 28-06-19: Des d'aquesta tarda, la prohibició dels treballs de sega s'ha reduït de les 11 del matí fins a les 9 del vespre..

ACTUALITZACIÓ 28-06-19:  Us informem que, d'acord amb els models i les mesures de les quals es disposa en aquests moments, es preveu que avui els nivells d’ozó troposfèric siguin elevats, amb possibilitat de superar el llindar d'informació (>180 µg/m3) a les zones de qualitat de l'aire de la Catalunya Central (ZQA 5), la Plana de Vic (ZQA 6), Comarques de Girona (ZQA 8), Alt Llobregat (ZQA 10) i Pirineu Oriental (ZQA 11). 

ACTUALITZACIÓ 27-06-19:  Aquesta nit la Generalitat tanca l'accés a sis espais naturals, entre els quals hi ha els massissos de Les Gavarres i Ardenya - Cadiretes.  També es prohibeixen els treballs de sega a tot el país.

ACTUALITZACIÓ: Aquest dijous s’ha aprovat per l'Alcaldia que l’entrada a la piscina municipal de Cassà per totes aquelles persones que no tinguin l’abonament de temporada sigui de 2 € per a empadronats a Cassà i de 4 € per a no empadronats a Cassà, des del dijous 27 al diumenge 30 de juny.

 

 

Aquestes previsions indiquen que s’inicia un episodi d'onada de calor a partir d’avui a les comarques de l’oest de Catalunya i a Ponent. Demà dimecres s’estendrà a les comarques de la Catalunya Central i serà dijous i divendres quan les temperatures arribin al pic màxim i la calor extrema afecti de manera generalitzada a gairebé tot Catalunya. La previsió indica que les temperatures podran superar els 40ºC a l’interior.

A més, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Protecció Civil posa èmfasi en els consells d’autoprotecció de la ciutadania:
- Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos
- Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
- Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
- Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
- Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
- Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
- Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a  familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
- Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Podeu seguir més consells a xarxes socials (@emergenciescat a twitter amb l’etiqueta #onadadecalor).

CONSELLS
Al carrer
Eviteu el sol directe

Porteu una gorra o un barret.
Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
Porteu aigua i beveu-ne sovint.
Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.
 
Al cotxe
Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
No deixeu mai els nens ni les persones especialment vulnerables a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.
 
 

Als àpats
Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
No prengueu begudes alcohòliques.
 
 

Ajudeu els altres
Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola

Mireu de visitar-los un cop al dia. 
Ajudeu-los a seguir aquests consells.
Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.
Si trobeu alguna persona amb els efectes de la deshidratació

Aviseu urgentment els serveis mèdics o el 112.
Traslladeu-la a un indret més fresc.
Doneu-li aigua, mulleu-la i venteu-la, fins que arribin els professionals de la salut.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H