El metge cassanenc Pompeu Pascual i Carbó, dins la Galeria de Metges Catalans

pompeuLa trajectoria del cassanenc s’inclou a la pàgina del Col·legi de Metges de Barcelona, que pretén divulgar els personatges més destacats de la Medicina catalana

 El metge cassanenc, Pompeu Pascual i Carbó ha estat inclòs dins la Galeria de Metges Catalans, web del Col·legi de metges de Barcelona que pretén divulgar els personatges més destacats de la Medicina catalan, ja sigui per raons mèdiques o cinentífiques com de qualsevol altra índole, sigui política, cultural com social.

Pompeu Pascual i Carbó neix a Cassà de la Selva dins la tercera generació dels metges Pascual de Llebrers, fill de Robert i Paula. El 1922, s'estableix a Girona on inicia una gran tasca en el camp de la Pediatria. No tarda a afegir-se a l'explosió cultural que viu Girona amb el naixement del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GE iEG), l'Associació de música i l'Ateneu de Girona. Aviat compagina la pràctica mèdica amb la pedagogia i l'esport. Així és el creador de la Secció d'Atletisme dins el GEiEG, dóna classes de puericultura a l'Escola Normal de mestres, col·labora escrivint al Butlletí del Col·legi de Metges de Girona, institució on, durant un temps, és membre de junta i secretari com ho és també del Casino de Girona.

Per la seva vàlua professional en Pediatria, Pompeu Pascual és responsable del Servei d'Infància dels Establiments de Beneficència Provincial de Girona, tenint l'Hospici i la Secció d'Infants de l'Hospital de Santa Caterina a càrrec seu. Millora ostensiblement moltes qüestions de l'assistència en aquests àmbits i la seva divulgació, publicant conclusions i treballs molt útils.

Pompeu Pascual culmina el seu compromís ciutadà amb l'ingrés a Esquerra Republicana de Catalunya, partit amb qui concorre a les Eleccions Municipals del 12 d'abril del 1931, resultant escollit regidor de l'Ajuntament de Girona.

Exiliat a Xile l'any 1939, s'hi està deu anys i desenvolupa una gran activitat i estableix fructíferes coneixences. Just arribat a Santiago de Xile, Pompeu Pascual és nomenat metge d'honor de la 'Clínica de Niños Roberto del Río'. Poc després, treballa també al Departament d'Alimentació Pediàtrica de la casa Andròmaco i, després, de la Nestlé. Nomenat membre d'honor de la Societat Xilena de Pediatria, estableix vincles d'amistat amb els qui després serien presidents del país, Frei i Allende. El primer el nomenà cònsol honorari de Xile a Girona l'any 1965.

En reconeixement, el municipi de Cassà De la Selva li té un carrer dedicat i la ciutat de Girona, també. L'any 1980 Pompeu Pascual i Carbó és objecte d'un homenatge que organitza la Colla Excursionista Cassanenca conjuntament amb l'Ajuntament de Cassà de la Selva amb una sèrie d'actes que s'inicien amb una exposició amb documents, textos inèdits i fotografies del doctor Pascual. En la cloenda d'aquesta mostra, autoritats i familiars –entre els quals es troba el seu fill Pompeu Pascual Busquets, metge i polític català, es desplacen per descobrir la placa que, a partir d'aquest moment, durà el nom del doctor Pascual. Poc després, també l'Ajuntament de Girona li dedica un dels seus carrers i, novament, Cassà de la Selva li ret homenatge celebrant el centenari del seu naixement l'any 1997.

Aquestes pàgines són accessibles des d’aquest enllaç