Cassà s’adhereix a la Xarxa de Ciutats Educadores amb un conjunt d’accions per reclamar la importància de l’educació de forma transversal

2017-10 cassapobleeducadorAhir al vespre es va presentar a la Sala Centre Recreatiu de Cassà l’adhesió del municipi a la Xarxa de Ciutats Educadores amb l’objectiu de seguir impulsant accions transversals amb finalitat educadora i amb la participació d’actors diversos que van més enllà de les escoles.

 

«TOTS SOM EDUCADORS ENCARA QUE NO TINGUEM TÍTOL»

El professor de filosofia de la UDG Joan Manuel del Pozo va ser l’encarregat de contextualitzar la Xarxa de Ciutats Educadores i engrescar als assistents a fer créixer la iniciativa de “Cassà, poble educador”. Del Pozo va recordar que «tots som educadors encara que no tinguem títol» i va afegir que «l’educació traspassa les parets de les escoles de manera que els valors dels centres escolars s’escapen cap a les ciutats i els valors de la ciutadania arriben a les escoles». Amb tot, el professor va concloure que el poble també és educador ja que està fet de persones que al mateix temps són educables i educadores i que cada acció que fan té un missatge amb valors que poden educar. Del Pozo va recordar alguna de les accions que es van fer a Girona com a ciutat educadora en la seva època de regidor d’educació a la ciutat com per exemple la iniciativa del Girona de nit.

 

ALGUNES ACCIONS QUE ES FAN A CASSÀ EN EL MARC DE POBLE EDUCADOR

Tot i que el projecte no es presentés a Cassà fins ahir al vespre, l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Cassà ja fa mesos que treballa amb aquesta idea i per això algunes de les accions desenvolupades pel consistori ja tenen a veure amb aquesta filosofia. Alguns exemples són la renovació de la senyalització de la plaça de la Coma o la plaça de l’Avenir, la qual enlloc de prohibir jugar a pilota fomenta el respecte i la convivència de tots els que comparteixen l’espai públic; la posada en marxa dels camins escolars segurs per fomentar el desplaçament sostenible i sense riscos; la campanya de civisme “Un Cassà de Tothom” o el programa de Ràdio Cassà Hora del pati fet pels alumnes del municipi.

 

UNA CRIDA A LA PARTICIPACIÓ D'ENTITATS I CIUTADANS

L’alcalde de Cassà de la Selva, Martí Vallès, va defensar que ”Cassà, poble educador” té l’objectiu «d’enriquir la vida dels ciutadans petits i grans a través de l’educació formal i no formal, així com la promoció del coneixement i l’aprenentatge». L’alcalde també va fer una crida a la participació a totes les entitats i ciutadans per tal que proposin accions que puguin incloure’s a aquest pla i que tinguin a veure amb aquesta filosofia.

 

UN CONCURS PER DISSENYAR EL LOGOTIP

Per dissenyar el logotip de ”Cassà, poble educador” s’ha obert un concurs entre els estudiants de cicle superior de totes les escoles del municipi. El guanyador es farà públic el mes de desembre.

 

A l’acte també hi van participar la regidora d’Educació, Eva Sàez, la qual va donar la benvinguda al nou curs escolar; l’exdelegat d’Ensenyament a Girona, Quim Bosch, que va presentar al ponent Joan Manuel del Pozo i va destacar la seva relació professional que els va unir molts anys; i la coordinadora d’educació de l’Ajuntament de Cassà, Laura Vilà, que va recollir alguna de les accions que desenvolupa el consistori en la matèria de “Cassà, poble educador”.

 

SOBRE LA XARXA DE CIUTATS EDUCADORES

La Xarxa de Ciutats Educadores forma part de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores fundada el 1994 i constituïda com una estructura permanent de col·laboració entre els governs locals compromesos amb la Carta de Ciutats Educadores, que és el full de ruta de les ciutats que la componen. Actualment 489 ciutats de 37 països diferents formen part de l’Associació. Entre les ciutats catalanes adherides hi ha Badalona, Banyoles, Igualada, Girona, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Maçanet de la Selva, Mollet del Vallès, Palafrugell, Salt, Salou o Sabadell.