Defensem les polítiques actives per crear llocs de treball

En previsió de l’escenari que pot deixar aquesta crisis, 189 ajuntaments de Catalunya ens hem adherit a la iniciativa, de l’alcaldessa de Girona Sra. Marta Madrenas, de reclamar més polítiques actives d’ocupació pels propers mesos.

Per aquest motiu s’ha enviat una carta demanant que un dels pilars per no deixar ningú enrere després de la pandèmia, és que les polítiques per creació de llocs de treball es mantinguin i no es vegin retallades.

El Ministeri de Treball i Economia Social ha retallat en 215 milions d’euros el fons que rep la Generalitat per a polítiques actives d’ocupació, que es destinen als cursos formatius per a persones que estan a l’atur. Així, el govern espanyol ha informat aquest dimecres que donarà 173 milions d’euros per a polítiques actives d’ocupació a Catalunya, una quantitat que significa una retallada del 55,30% respecte dels fons assignats l’any passat, que van ser 388 milions d’euros.

Per tant, 215 milions d’euros menys per destinar a polítiques de formació i inserció laboral que es gestionen directament des dels consistoris, en funció de la realitat i necessitats de cadascú.

En aquesta carta, dirigida al president del govern estatal, se li demana  que sigui conscient de l’impacte que tindrà la retallada en els nostres veïns i veïnes, com també, deixar ideologies i consignes a banda, i fer front comú en un tema que serà transcendental per al futur dels nostres ciutadans.

 

(còpia de la carta de la sra Marta Madrenas)

Excm. Sr President Sánchez

La crisi relacionada amb el contagi del Covid-19 ens està portant a escenaris desconeguts fins ara, on cal prendre decisions transcendentals per gestionar el present i planificar el futur, tant a nivell sanitari com econòmic. Totes les administracions estem al servei de la ciutadania, amb l’objectiu compartit de superar com més aviat millor i en les millors condicions possibles aquest episodi que estem vivint.

Li adrecem aquesta carta davant l’anunci que ha fet el seu govern de retallar en 215 milions d’euros les polítiques actives d’ocupació a Catalunya, de dotar-les un 55% menys del que s’havia atorgat l’any 2019, i que ens ha preocupat enormement.

Aquesta decisió impacta de manera directa en el finançament dels serveis públics d’ocupació que gestionem els Ajuntaments, i ens deixa sense recursos econòmics i eines per atendre l’emergència ocupacional més gran que recorda la nostra generació. Quan acabi aquesta alarma sanitària, s’haurà d’afrontar una previsible situació laboral molt complicada, i en molts casos desesperada. Entenem que el seu govern està estudiant totes les derivades d’aquesta greu crisi social i econòmica que s’albira, i que de ben segur portarà conseqüències familiars i personals.

Els Ajuntaments som l’administració més propera al ciutadà, allà on es recorre en primera instància quan hi ha problemes o no es cobreixen les necessitats més bàsiques. En la crisi actual, el col·lectiu sanitari és qui està al capdavant de l’enorme problema de salut pública. Tot seguit hi ha el món municipal, que ja estem afrontant problemes individuals i col·lectius, socials i econòmics, que està provocant aquesta pandèmia. Quan acabi l’emergència sanitària, quedarem els ajuntaments en primera línia davant l’emergència que afectarà les persones i el teixit productiu.

No ens podem permetre retallar en les eines que ens ajudaran a combatre-ho. No en aquest moment. Al contrari, necessitem enfortir els agents que poden donar una resposta més ràpida i directa a les necessitats socials i laborals que s’entreveuen. No fer-ho abocarà milers de ciutadans a una situació dramàtica, a una exclusió social de la que sortir-ne en moltes ocasions no serà possible. Serà dir als ciutadans que se’ls exclourà de l’oportunitat de recuperació laboral, que no tindran el suport públic que necessiten per afrontar el futur amb esperança, en un entorn laboral empobrit que tot indica tardarà temps a recuperar estabilitat.

Defensem les polítiques públiques actives d’ocupació com un element estratègic, gestionades amb el coneixement que els ajuntaments tenim de la nostra realitat més propera, per afrontar aquestes situacions d’atur. Sempre han estat unes eines estructurals molt útils, però que en situacions de profunda crisi esdevenen del tot indispensables.

Una retallada en la inversió en polítiques actives d’ocupació és, directament, la no atenció a persones que hagin perdut la feina. És perdre l’oferta en serveis que com a ajuntaments considerem vitals, i que volem seguir prestant en qualitat i a ser possible en major quantitat:

  • Orientació i assessorament laboral per millorar la seva ocupabilitat.
  • Motivació per la incorporació al mercat de treball.
  • Contractació directa de persones desocupades, per pal·liar la manca d’ingressos i donar-los formació.
  • Eines per potenciar l’ocupabilitat dels col·lectius amb majors dificultats d’inserció, especialment de les persones aturades de llarga durada, les majors de 50 anys, persones joves, col·lectius amb discapacitat o amb baixa qualificació, perceptors de renda mínima, dones víctimes de violència de gènere...
  • Formació per l’ocupació, per tal de qualificar-la professionalment, oferint una formació ajustada a les necessitats del mercat de treball que els permeti trobar feina.
  • Programes de formació en alternança amb el treball per persones amb baixa qualificació i/o provinents de situacions de fracàs escolar.
  • Col·laboració amb el teixit empresarial, per respondre de la millor manera a les necessitats de les empreses, i consegüentment al conjunt de l’economia.
  • Fomentar el desenvolupament econòmic local i la creació d’empreses, per tal que les persones emprenedores i els sectors més afectats per la crisi puguin sentir l’escalf i el suport de l’administració per a crear llocs de treball.
  • Incentius i suport a la contractació en sectors i activitats que considerem estratègics o que son generadors d’ocupació.

Darrera aquestes polítiques, es troben els mecanismes que permeten a la població desocupada escurçar la seva estada a l’atur, qualificar-se per obtenir millors llocs de treball i consegüentment majors ingressos, emprendre noves activitats pel seu compte, i aportar valor i fortalesa al conjunt del sistema econòmic.

Els Ajuntaments posem nom i cognoms als resultats que ens ofereixen aquestes eines, veiem com persones que formen part del nostre teixit social són capaces de refer la seva vida gràcies a aquests programes i polítiques. Retallar-les comportarà una afectació que tindrà també noms i cognoms, realitats quotidianes que se’n ressentiran. Ens preocupa enormement, i demanem que abans de prendre una decisió com aquesta se’n calibrin en profunditat les conseqüències directes de la mateixa.

Si no rectifica, s’estarà empobrint les capes més desafavorides de la societat, i es dificultarà les opcions de seguir amb una vida digna a milers de ciutadans d’aquest país. Som alarmistes, perquè la situació és greu, i perquè creiem que estem a temps de corregir-la.

El govern que vostè presideix ha pres decisions en aquesta crisi on evidentment hi ha discrepància política. Ens demana unitat. Poca cosa creiem que pot generar més unitat en el món local que el mantenir i fins i tot reforçar els recursos que se’ns transfereixen per desenvolupar polítiques actives d’ocupació.  Pel nostre compte, en funció de la nostra realitat. L’emergència social ho requereix. La situació dels nostres ciutadans ho reclama. Necessitem poder oferir perspectives de futur als veïns i veïnes que lamentablement quedaran sense feina per aquesta crisi. La seva proposta de retallar aquests recursos no és el missatge que podem donar a la societat a la que representem, ni respon a la realitat del que cada dia haurem de gestionar els ajuntaments.

Li demanem que reconsideri la seva decisió. Altrament, no podrem garantir els serveis públics d’ocupació que necessitarem un cop acabi l’emergència sanitària. Volem que sigui conscient d’aquesta situació.

Moltes gràcies, atentament

Marta Madrenas

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H