Més de quaranta activitats a la Fira de Santa Tecla de Cassà

2018 9 stateclaAquest cap de setmana Cassà celebra la  festa petita amb la Fira de Santa Tecla. En total hi ha programats 45 actes, que començaran demà, divendres, 22 de setembre, al vespre, amb un sopar de tapes a partir de les 20.30 h, a la plaça de la Coma. A continuació hi haurà un concert d’havaneres, a càrrec de Xicranda, a les 21 h, i la XLIII Nit del Cremat, a les 22.30 h, que culminarà amb una ballada de sardanes amb la cobla Principal de Cassà.

La programació d’enguany de la Fira de Santa Tecla manté l’essència dels darrers anys, ja que ha tingut una bona acollida entre la població i els visitants. Una de les activitats més consolidades és el Mercat del Petit Botiguer del diumenge, a partir de les 10 del matí, al passeig de Vilaret, en el qual ja hi ha 113 infants inscrits. En aquest espai la mainada pot vendre articles com ara joguines o objectes fets per ells mateixos. Durant tot el cap de setmana, igual que s’ha fet els darrers dos anys, hi haurà una trentena d’estands a la plaça de la Coma.

El regidor de Cultura, Entitats i Festes, Josep Ferrer, destaca que la Fira de Santa Tecla «aconsegueix ser la festa petita de Cassà, perquè són les entitats i els veïns els que organitzen bona part de les activitats». Ferrer anima a tothom a «sortir al carrer i gaudir d’aquesta festivitat que va començar al segle XV a Cassà».

 

UNA EXTENSA PROGRAMACIÓ INFANTIL I FAMILIAR

La programació infantil i per a famílies té un paper molt destacat a la Fira de Santa Tecla. El divendres, 21 de setembre, comença amb una sessió de biblionadons a l’Auditori del Centre Cultural Sala Galà (17.30 h).

El dissabte, 22 de setembre, les famílies poden fer la visita teatralitzada de la ruta del suro a la vila de Cassà (10 h, pati de Can Trinxeria), també poden fer un taller per a la mainada amb el grup de percussió Retruny (10 h, plaça de la Coma), veure un espectacle itinerant de titelles de fils (10.45 h, 11.30 h i 12.30 h, plaça de la Coma i carrer Major), seguir un conte teatralitzat en anglès (17 h, plaça de la Coma), gaudir de l’espectacle infantil i itinerant Bicicadabra, a càrrec de Mag Fèlix (18 h, plaça de la Coma), o acabar el dia amb la 3a cercavila nocturna del drac Cassiano (21 h, inici a la plaça de la Coma).

El diumenge al matí les famílies poden seguir la trobada gegantera (9 h, passeig de Vilaret) i la cercavila (11.30 h, passeig de Vilaret), gaudir de les parades dels Petits Botiguers (10 h, passeig de Vilaret), visitar el Tren Petit (de 10 a 13 h), gaudir de l’activitat de la barca pirata sostenible (de 10.30 a 13.30 h i de 17 a 19 h, plaça de la Coma) o d’una instal·lació lúdica i de creació amb titelles (de 17 a 20 h, passeig de Vilaret).

 

UNA FIRA QUE VA COMENÇAR AL SEGLE XV

La Fira de Santa Tecla de Cassà va començar a celebrar-se l’any 1456 quan el municipi va obtenir el permís per organitzar dues fires anuals. No hi ha dades que permetin saber con se celebrava la Fira de Santa Tecla a Cassà al llarg dels primers tres segles d’existència, però a l’Arxiu Municipal hi ha documents que confirmen la seva importància durant els primers anys del segle XX. La Fira era un referent econòmic, perquè es repartien importants premis als millors exemplars equins i bovins i als millors i més nombrosos ramats de xais. La vessant lúdica destacava per la força dels focs d’artifici, les activitats musicals i les esportives, amb carrers de cintes i ‘foot-ball’. Aquesta darrera activitat es va incorporar al calendari festiu a partir del 1912, el mateix any de la fundació del futbol a Cassà.

 

La programació completa de la Fira de Santa Tecla es pot consultar a Fira Santa Tecla.