Tancats els accessos al Massís de les Gavarres per l'elevat risc d'incendi

2023 08 21 tancament gavarres.jpgEl Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha aprovat diverses prohibicions o limitacions als municipis que es troben en perill molt alt o extrem en risc d’incendi, així com els que tinguin activat el nivell 3 del Pla Alfa dels Agents Rurals. Mesures prorrogades fins a les 00.00 h del 26 d'agost

Cassà de la Selva és un dels municipis afectats, i entre altres mesures, s’ha prohibit la circulació motoritzada, excepte veïns i serveis, al Massís de les Gavarres.

L’Ajuntament de Cassà de la Selva, per mitigar els efectes de l’onada de calor, té habilitats dos espais com a refugis climàtics.

  • La Biblioteca Municipal, oberta els matins de 9 a 13 h i les tardes de dimarts i dijous de 15.30 a 19.30 h
  • El Casal de Jubilats, també està obert els matins de dilluns a divendres de 9 a 13 h 9 les tardes de dijous i diumenge de 16 a 20 h

Consells d’autoprotecció per la calor

  • Beveu aigua fresca de manera regular encara que no tingueu set.
  • Feu àpats lleugers i preneu aliments rics en aigua.
  • Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
  • Estigueu-vos a les habitacions més fresques.
  • A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
  • Eviteu el sol directe, porteu una gorra o un barret. Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
  • Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.

Animals de companyia

La calor també s'ha de tenir en compte a l'hora de vigilar la salut dels animals de companyia que teniu a casa. Per protegir-los, podeu adoptar un seguit de mesures preventives perquè les altes temperatures no afectin el seu benestar.

  • No els deixeu mai tancats dins el cotxe. Encara que deixeu una mica obertes les finestres, poden patir un cop de calor.
  • Sempre han de tenir a l'abast aigua fresca.
  • Cal que surtin a passejar a les hores més fresques del dia.
  • Si fa molta calor, no han de fer exercici.
  • Vigileu els coixinets: caminar per terres àrids com el paviment o la sorra, fa que se sobreescalfen, i els poden provocar ferides.
  • Deixeu els animals en zones fresques i a l'ombra.

 

Prohibicions amb nivell molt alt o extrem de risc d’incendi o amb el nivell 3 del Pla Alfa

 Amb nivell molt alt o extrem de risc d’incendi i amb el nivell 3 del Pla Alfa s'han aplicat les següents prohibicions o limitacions:

1. Encendre foc en tots tipus d’espais oberts.

2. La suspensió temporal, per al període de vigència de la present Resolució, de totes les autoritzacions concedides per cremar rostolls, pastures permanents, restes de poda i restes silvícoles.

3. Encendre foc en les àrees de descans de la xarxa de carreteres, així com en les zones recreatives i d’acampada, incloses les zones habilitades per aquesta finalitat.

4. La utilització de maquinària i equips en terrenys forestals i en les àrees rurals situades en una franja de 400 metres al voltant, que tinguin un funcionament que generi deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques, a excepció que l’organisme competent de l’Administració hagi autoritzar expressament el seu ús o resultin necessaris per a l’extinció d’incendis.

5. La introducció o ús de material pirotècnic.

6. Llençar o abandonar objectes en combustió o qualsevol classe de material susceptible d’originar un incendis.

7. La suspensió de totes les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d'aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents. Les activitats suspeses poden realitzar-se en un nucli habitat o població, i si això no és possible, retornar al punt d'origen.

8. La restricció de les activitats vinculades a les colònies, estades i campus esportius i equivalents, a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.

9. La restricció de les activitats vinculades als casals de vacances i casals esportius al nucli de població del municipi on es realitzen. Es permeten desplaçaments sempre que es dirigeixin a un altre nucli habitat o població, i no impliquin fer una sortida o excursió al medi natural. També es permeten desplaçaments a cases de colònies , ja sigui per fer activitats o com inici d’una estada.

10. La suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals. Aquestes suspensions poden ser autoritzades de forma expressa i de manera excepcional, pel Servei Català de Trànsit

11. La restricció de l'ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles. En el cas que, per motius de força major es requereixin la utilització d'aquestes eines dins de la zona de restricció, caldrà comunicar prèviament els treballs a la sala central dels agents rurals (telèfon 935617000) per si és necessari establir mesures de seguretat especifiques.

12. La prohibició de la circulació del transport dels productes forestals dins del bosc, en l’horari comprés entre les 13 hores i les 20 hores.

13. La limitació de la circulació motoritzada en el medi natural d'aquests municipis. Aquesta limitació no serà d'aplicació als residents ni a les activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.

També queda suspesa la sega de cunetes de les carreteres en els municipis que durant el període de vigència d’aquesta resolució estiguin inclosos en el nivell 2 i 3 de PLA ALFA dels Agents Rurals. Aquestes suspensions poden ser autoritzades de forma expressa i de manera excepcional pel Servei Català de Trànsit

Es recomana a totes les persones que resideixen o transiten pels municipis de Catalunya no inclosos en el contingut d’aquesta Resolució l'aplicació de totes aquestes mesures establertes en els punts anteriors.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H