Cassà rep novament el Segell Infoparticipa, amb el 100% dels indicadors

Cassà rep novament el Segell Infoparticipa amb el 100 dels indicadorsAvui s’ha fet l’entrega del Segell Infoparticipa, un guardó atorgat pel nou grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB com a reconeixement a la transparència informativa dels webs de les institucions.

 

Cassà de la Selva, per cinquè any consecutiu,  ha rebut el Segell amb el 100% dels indicadors. És l’única població de més de 10.000 habitants de les comarques gironines que té aquest guardó. En total a la província de Girona,  només hi ha dos municipis més amb el 100% dels indicadors positius, Llagostera i Sant Gregori, i en tot Catalunya són 36 els municipis que tenen aquesta puntuació.

Aquesta tarda l’alcalde Robert Mundet, ha rebut el guardó a l’acte d’entrega dels Segells Infoparticipa que ha tingut lloc a la sala d’actes del rectorat de la UAB. Enguany, a causa de la COVID-19, s’ha limitat la presencia als representants de les institucions que han obtingut el 100%  o algun dels guardons extraordinaris.

La regidora de Comunicació Carla Matilla ha manifestat que l’ajuntament seguirà treballant per la transparència i la comunicació en el web municipal. << La intenció d’aquest nou ajuntament, és seguir apostant per la transparència i la comunicació.  Aquest passat mes de març vam obrir un nou bot a Telegram i el mes de juny el nou web institucional per facilitar la informació al ciutadà>>


Segells Infoparticipa

A partir dels 48 indicadors establerts pel ComSET, basats en la Llei de Transparència del 2013, s'atorga el Segell Infoparticipa a les poblacions que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (exemple: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s'exigeix un 95% d'indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s'atorga a partir del 75% d'indicadors positius). Pel que fa als consells comarcals i les diputacions, s'atorga el Segell Infoparticipa a les institucions que assoleixen un mínim d'un 85% d'indicadors positius, independentment de la població. En aquesta edició s’ha eliminat la Menció.

Enguany s’ha otorgat el Segell Infoparticipa a 113 ajuntaments (quinze més que l'any passat), dels quals, 36 han obtingut un 100% d'indicadors positius (el 2019, van ser-ne 32). En el cas dels consells comarcals, sis d'ells obtenen el Segell Infoparticipa: l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Gironès, el Moianès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Quant a les diputacions, reben el Segell Infoparticipa les mateixes que el van obtenir a les tres edicions anteriors: Barcelona, Girona i Tarragona.


Criteris d’avaluació

El Mapa Infoparticipa és una eina impulsada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB l'any 2012, en analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans, per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa (un segon nivell de reconeixement, la menció al Segell Infoparticipa, ha estat eliminada a l'edició d'enguany) i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip, que està integrat per membres de l'associació catalana i de la federació de municipis, de l'oficina antifrau, del col·legi de periodistes, de l'Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic.

Ara, el LPCCP s’ha fusionat amb el grup de recerca Publiràdio per formar el nou grup Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable del Mapa Infoparticipa. Els indicadors que utilitza el ComSET per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques:

  • ·Qui són els representants polítics
  • ·Com gestionen els recursos col·lectius
  • ·Com gestionen els recursos econòmics
  • ·Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius
  • ·Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana

En el cas dels ajuntaments, es tracta de 48 indicadors que han estat modificats en aquesta setena onada d'avaluacions (l’any passat eren 52) per pujar el nivell d’exigència de caire qualitatiu. I, pel que fa als consells comarcals i les diputacions, són 45 indicadors adaptats a les seves competències. A l'edició d'enguany, s'ha exigit més qualitat en la informació i en el nivell de transparència en quatre aspectes clau:

  • ·La visualització individualitzada i comprensible de les retribucions dels càrrecs electes
  • ·Les declaracions de béns i activitats dels càrrecs electes
  • ·Les retribucions i currículums dels càrrecs de confiança i el personal directiu
  • ·L'explicació detallada de les competències dels òrgans de govern

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap, amb el percentatge que ha assolit cada web i la seva traducció en una tonalitat que, d'acord amb “l'infòmetre”, és de color blanc si no s'ha arribat al 25%, de color groc si està per damunt però no s'arriba al 50%, de color verd clar si se supera el 50% però no s'arriba al 75%, i de color verd fosc si la puntuació és superior al 75%.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H