L'Ajuntament

Can NadalL’Ajuntament de Cassà de la Selva es troba en un edifici municipal emblemàtic situat a la Rambla Onze de Setembre: Can Nadal. La casa va ser construïda el 1905. Després de l’adquisició per part de l’Ajuntament, va ser rehabilitada i va entrar en funcionament com a Casa de la Vila l’any 1989. 

 

Els municipis

Els municipis són les entitats bàsiques de l’organització territorial de l’Estat i esdevenen canals immediats de participació ciutadana en els assumptes públics, que institucionalitzen i gestionen amb autonomia els interessos propis dels col·lectius que hi ha al poble.

L’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 2006 garanteix als municipis un conjunt de competències pròpies que han de ser exercides en plena autonomia, subjecta només al control de la constitucionalitat i la legalitat. Per tant, són els Ajuntaments els que han de servir amb objectivitat els interessos públics que li estan encomanats i han d’actuar d’acord amb els principis d’eficàcia, descentralització, desconcentració i coordinació.

Les competències pròpies dels ens locals venen determinades per les lleis. Aquestes s’exerceixen en règim d’autonomia i sota la responsabilitat dels mateixos ens locals, sense perjudicar la coordinació amb la resta d’administracions públiques, tal i com preveu la llei.

Competències de l'Ajuntament

L’Ajuntament de Cassà, igual que la resta de governs locals, tenen competències pròpies sobre unes matèries determinades que venen recollides per les lleis.

  • Ordenació i gestió del territori.
  • Manteniment dels béns de domini públic local.
  • Ordenació i prestació de serveis bàsics a la comunitat.
  • Regulació i gestió dels equipaments municipals.
  • Regulació de les condicions de seguretat en les activitats organitzades en espais públics locals de concurrència pública. S’ha d’establir una coordinació amb la Junta de Seguretat dels agents de protecció civil presents al municipi.
  • Protecció civil i prevenció d’incendis.
  • Planificació, ordenació i gestió de l’educació infantil i la participació en el procés de matriculació en els centres públics i concertats de l’àmbit municipal. Manteniment i aprofitament dels centres públics. Disseny del calendari escolar.
  • Circulació i serveis de mobilitat. Gestió del transport de viatgers municipal.
  • Regulació de l’establiment d’autoritzacions i promocions de tot tipus d’activitats econòmiques, especialment les de caràcter comercial, artesanal, turístic i el foment de l’ocupació. 

El consistori en la democràcia

1979 – 1983: MARIA DOLORS GODOY (CIU)

El 3 d’abril de 1979 es van celebrar les primeres eleccions municipals democràtiques a Cassà de la Selva, després de la dictadura franquista. Les darreres municipals a Cassà havien tingut lloc el 14 de gener de 1934, amb una victòria d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Les primeres eleccions municipals a Cassà les va guanyar el PSC – PSOE i 6 dels seus candidats van ser elegits com a regidors. CIU va quedar en segon lloc. El cap de llista del PSC – PSOE, Leandre Bertran, no va ser el nou alcalde per un pacte entre CIU i UCD que va fer possible que la cap de llista de la segona força més votada, Maria Dolors Godoy, fos la primera alcaldessa del poble.

1983 – 1987: JOSEP MARIA DAUSÀ (CIU)

El 8 de maig del 1983 es van celebrar uns nous comicis municipals. Maria Dolors Godoy no es va presentar a les eleccions. La victòria va ser de CIU, que va aconseguir 6 regidors, amb més vots que a les anteriors eleccions municipals. Josep Maria Dausà es va convertir en el nou alcalde cassanenc amb un pacte de govern amb el PSC.

1987 – 1991: JOSEP MARIA DAUSÀ (CIU)

El 10 de juny de 1987 es van celebrar unes eleccions municipals que van dur la majoria absoluta a CIU. Josep Maria Dausà tornava a ser l’alcalde del municipi amb 9 regidors i amb el 60% dels vots.

1991 – 1995: JOSEP MARIA DAUSÀ (CIU)

El 26 de maig del 1991 els cassanencs tornaven a ser cridats a les urnes. La llista de CIU es mantenia igual a la que quatre anys abans havia aconseguit la majoria absoluta. La mitjana d’edat de la llista era de 34 anys. CIU va guanyar per tercera vegada consecutiva les eleccions municipals, i per segona vegada ho feia amb majoria absoluta i tornava a treure 9 regidors.

1995 – 1999: JOSEP MARIA DAUSÀ (CIU)

El 28 de maig de 1995 hi va haver eleccions municipals. L’alcalde dels dotze anys anteriors, Josep Maria Dausà, repetia com a cap de llista per CIU i tornava a guanyar les eleccions municipals amb majoria absoluta. Aquesta vegada, però, CIU no guanyava tan còmodament les eleccions com les dues ocasions anteriors i perdia dos regidors respecte l’última legislatura. Aquest descens es va deure a la bona rebuda de la nova llista que encapçalava Antoni Baulida, d’ERC.

1999 – 2003: ANTONI BAULIDA (ERC)

ERC va guanyar les eleccions d’una manera sorprenent ja que va obtenir majoria absoluta amb 8 regidors. Ni els mateixos republicans s’esperaven aquests resultats i veient com tornaven a l’Ajuntament després de 20 anys de govern de CIU i recuperant l’herència dels anys de la República al consistori cassanenc, feia més de 60 anys. L'Ajuntament de Cassà, a partir del 2001, va viure una època molt convulsa amb la qüestió de la línia d'alta tensió, fins al punt que Antoni Baulida i els dos regidors d'ERC que li van donar suport, Pere Ferrer i Sergi Baulida, van passar al grup mixt i, amb l'ajut dels regidors de CIU i el PSC, van formar el nou govern. Les protestes en contra de la línies van continuar i la polèmica va perdurar durant la resta de la legislatura. 

2003 – 2007: ANTONI BAULIDA (CIU)

Baulida va deixar la llista d’ERC amb la que havia aconseguit ser alcalde amb majoria absoluta per anar a la de CIU. Les eleccions van ser el 25 de maig del 2003. Eren uns anys molt convulsos per la política local de Cassà de la Selva degut a la línia d’alta tensió. Molts detractors de Baulida no li van perdonar que acceptés un pacte amb l’empresa elèctrica ENHER en què es permetia la construcció de la línia a canvi de retirar la línia elèctrica dels habitatges més propers i donar unes contraprestacions a l’Ajuntament en matèria d’instal·lacions i millores elèctriques. Els plens municipals es van emplenar de gent demanant a Baulida que dimitís. Antoni Baulida i els dos regidors d’ERC que li van donar suport van passar al grup mixt i van formar el nou govern. Finalment, CIU va guanyar les eleccions municipals aconseguint majoria absoluta. ERC va perdre 3 regidors. Amb aquestes eleccions es donava per acabada la legislatura més moguda que havia viscut Cassà fins aquell moment.

2007 – 2008: ANTONI BAULIDA (CIU)

El 27 de maig del 2007 els cassanencs varen tornar a votar a les eleccions municipals. CIU, amb Antoni Baulida, va guanyar les eleccions sense majoria absoluta, fet que li feia perdre un regidor.

2008 – 2011: CARLES CASANOVA (ERC)

El 5 d’abril del 2008 ERC, PSC i l’Alternativa van presentar una moció de censura contra l’alcalde del municipi, Antoni Baulida. La moció es va presentar amb 7 vots a favor (ERC, PSC i l’Alternativa) contra 6 de l’equip de govern, CIU.

2011 – 2015: ENRIC BAGUÉ (CIU)

El 22 de maig del 2011 hi van haver unes noves eleccions municipals. CIU va obtenir el 38,22% del total dels vots, seguit d’ERC que va obtenir el 30,42% dels vots, SI amb el 10,48% del total de les votacions i, finalment, el PSC que va obtenir el 7,23% del total dels vots. Enric Bagué, que ja havia estat regidor en anteriors governs de CIU, es convertia en alcalde del municipi.

2015 - 2019: MARTÍ VALLÈS (ERC)

El 24 de maig de 2015 el grup municipal d'ERC va guanyar les eleccions municipals per 5 vots. Concretament va obtenir 1.798 vots, el 45,62% del total. CIU va passar a ser el grup polític a l'oposició amb 1.793 vots, el 45,5% de les votacions. El PP, tot i rebre 164 vots i tenir el 4,16% del suport dels votants, no va obtenir representació electoral. Martí Vallès, metge de professió i sense cap vinculació en la política fins aquests comicis, va passar a ser l'alcalde de Cassà de la Selva.

2019 - 2023: ROBERT MUNDET (JUNTSXCASSÀ)

A les eleccions municipals del dia 26 de maig de 2019, la nostra població havia superat els 10.000 habitats i per tant els regidors a escollir van passar de 13 a 17. El recompte va portar un resultat molt ajustat, amb una diferència de només tres vots, entre les formacions d’ERC (2139 vots) i JUNTSXCASSÀ (2136 vots). A resultes del resultat, hi va haver un empat a 8 regidors, que es va resoldre amb un pacte de govern entre JUNTSXCASSÀ (8 regidors) i el PSC (1 regidor). D’aquesta manera es donava estabilitat a un nou govern i va fer alcalde Robert Mundet, que ja tenia experiència com a regidor amb responsabilitats en la legislatura 2003-2007 i 2013-2015,i com a cap de grup a l’oposició entre 2015-2019.

 

Podeu consultar més informació d'aquest tema al Plec ’30 anys de democràcia’ escrit per Xavier Casabó Rabassedas i editat per l'Arxiu Municipal de Cassà. 

Contacte

Ajuntament de Cassà de la Selva

Rambla Onze de Setembre, 107

17244 Cassà de la Selva

Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h. 

Telèfon: 972 46 00 05

Fax: 972 46 37 08

Direcció electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

end faq