Medi natural

La diversitat paisatgística que hi ha a Cassà de la Selva és una de les fortaleses del municipi: s'hi poden trobar des de boscos de ribera, bosquines de tipus mediterrani, camps de conreu, alzinars o sureres. El massís de les Gavarres aporta una riquesa molt valuosa al municipi que cal preservar.

Arbres d'interès local

L'Àrea de Medi Ambient realitza periòdicament un catàleg d'arbres d'interès local que es composa de diferents fitxes d'arbres considerats, per una raó o una altra, mereixedors de la protecció municipal, de manera que s'hauria de poder garantir la seva pervivència sobre el territori. El mes de juliol de l'any 2013 va ser quan es va fer la darrera actualització del catàleg d'arbres d'interès local, el qual compta amb 48 fitxes d'arbres. Va ser aprovar en el Ple del dia 25-07-2013.  Es tracta d'una proposta totalment oberta a qualsevol aportació. 

Si voleu consultar el catàleg d'arbres d'interès local del 2013 ho podeu fer aquí.

Paisatges vius

Quins són els ambients naturals més populars que hi ha a Cassà de la Selva?

Hi ha un ric mosaic d’ambients naturals. Tot i estar emmarcat en un context climàtic, tal com ho demostren els extensos alzinars i sureres, no falten espècies com la falguera reial o els prats dalladors, espècies pròpies de contrades medioeuropees o atlàntiques.

Per altra banda, els boscos de ribera també formen part dels paisatges cassanencs i són associats, en aquest cas, a les rieres i reguerons que els solquen.

Entre taques de bosc, tant de ribera com de bosquines de tipus mediterrani, s’estenen els camps de conreu: espais oberts, que acullen una biodiversitat excepcional.

Finalment, no hem d’oblidar que el nucli urbà també conforma un altre tipus d’ecosistema, potser poc o gens considerat pels ciutadans, però que pot proporcionar sorpreses molt agradables.

Les imatges enllaçades han estat elaborades per Marina Miró per a Galanthus Natura, S.L.

Caçar bolets

Autor: Yolanda Zafra (AMCS)Els bons boletaires confessen que els millors llocs on anar a caçar bolets no es poden fer públics. Però tots sabem que les Gavarres és un paratge excel·lent per dur a terme aquesta pràctica. Cal tenir en compte que no es pot abusar del bosc ja que això pot fer perdre la seva riquesa. És per això que si tenim presents determinats apunts sobre els fongs i la recol·lecció de bolets, aquesta pràctica acabarà resultant molt més sostenible.

Els fongs són importants per preservar l’equilibri ecològic dels boscos per l’acció dels micelis. El miceli és la part amagada dels fongs ja que es troba a la part més superficial del sòl. La seva funció és descompondre la matèria orgànica i retornar a la terra les sals minerals que havien estat absorbides per les arrels de les plantes. Per tant, recicla substàncies necessàries per a la vida vegetal. La part visible d’aquests fongs és el bolet, el qual genera espores.

Si aneu a buscar bolets, seguiu unes recomanacions senzilles per preservar el miceli dels fongs intacte i permetre que continuïn sortint nous bolets. 

    • Respecteu el bosc: no grateu el terra, no arrenqueu cap planta, no malmeteu els arbres joves...
    • No arrenqueu els bolets amb rasclons ni feu servir cap altra eina que pugui fer malbé el substrat sobre el qual viu el bolet. L’objectiu és no deteriorar el miceli del fong. La millor manera de collir bolets és fer palanca amb el ganivet i collir-lo tot.
    • El bolets s’han de portar en un cistell per tal que, mentre es vagi caminant pel bosc, caiguin les espores a terra i se n’asseguri la dispersió.
    • Respecteu els bolets: cal collir els bolets coneguts des del punt de vista gastronòmic o que tinguin un interès científic (per fer un estudi...). No s’han de malmetre els bolets desconeguts ni els verinosos, perquè tenen un important paper a fer dins del bosc.
    • Si els bolets són molt petits o són massa vells, no s’han d’agafar.

Per ampliar els vostres coneixements, consulteu la informació de l’Associació Micològica Joaquin Codina

Les Gavarres

El massís de les Gavarres és un dels entorns forestals més propers a Cassà de la Selva. Hi ha moltes sortides variades per poder-hi fer.

Les Gavarres compten amb un consorci que treballa per a la gestió i promoció de l’espai, així com la conservació dels seus valors naturals i culturals. Molts cassanencs van néixer a masies de les Gavarres i al llarg dels anys han emigrat al nucli urbà. Gran part d’aquestes històries i records s’han recopilat a la revista ‘Gavarres’.

Si sou propietaris de terrenys forestals, podeu trobar informació per a la gestió del bosc i finançament per a la vostra activitat prement aquí

Acords de custòdia al Veïnat d'Esclet

La custòdia del territori és un instrument utilitzat per diferents entitats amb l’objectiu de protegir o gestionar un espai amb algun interès, ja sigui per la flora, la fauna, el paisatge o la cultura que hi acull. La finalitat principal és aconseguir que el bé d’interès es conservi i per això es mira d’arribar a un acord amb el propietari.

L’Ajuntament de Cassà és una entitat de custòdia i manté acords per a la protecció i restauració de zones d’interès natural, concretament, al veïnat d’Esclet on hi ha una zona humida amb un prat de dall.

QUÈ S'ESTÀ FENT AL VEÏNAT D'ESCLET?

Prat de dall d'Esclet (AMCS)El paisatge del municipi de Cassà ha anat evolucionant. Fa uns anys, sortint del poble, hi havia una sèrie de bosquets de roures, alzines, pins, camps de cereals o farratges. Aquests anaven acompanyats de marges de camps amb arbres fruiters i arbustos florits. També hi havia closes de prats dalladors on pasturaven les vaques.

Aquest paisatge ha anat perdent la riquesa ja que han aparegut noves parcel·les menys protegides per marges i extensos camps de blat de moro. Tanmateix, a Cassà encara hi ha zones on es respira la bellesa de la natura que evocàvem.

Entre aquests racons destaca, al sud del municipi, una petita zona humida, de menys de dues hectàrees: el Veïnat d’Esclet. És un punt destacable com a zona d’alt valor natural, tal com està decretat al planejament urbanístic del poble.

ACORDS DE CUSTÒDIA

Autor: Oscar Pérez (AMCS)La finalitat de l’Ajuntament és protegir aquest sistema natural i assegurar que es pugui continuar gestionant, sempre que es conservin els valors florístics i faunístics dels prats humits. La millor manera de fer-ho és comptar amb la complicitat dels pagesos que treballen les terres.

A quins acords s’arriba amb els pagesos? Acord verbal de custòdia en què l’Ajuntament millora l’accés al camp adjacent al prat per evitar trepitjar-lo i facilitar la gestió del prat, amb dallades anuals.

El conveni actual és fins al 2025 i inclou la protecció de 5,3 Ha, com a prats de dall, guarets i erms per a la millora de la bioidiversitat de la zona.

 

Manifest d'Esclet 

 

end faq