Nit dels Músics

És una festa anual que es fa a Cassà de la Selva des de l’any 1976. Es tracta d’una festa d’homenatge als músics cassanencs que consisteix a formar una monumental cobla de més de cinquanta persones que tenen en comú ser de Cassà. Aquests músics es reuneixen un cop a l’any de forma desinteressada i espontània, i només toquen sardanes de músics relacionats amb Cassà, tant si han nascut al municipi com si hi han viscut.

Aquest esdeveniment té lloc el divendres inicial de la Festa Major i es fa a la plaça de la Coma, el cor de Cassà, o al passeig Vilaret.

La història de la Nit dels Músics

Tot va començar el 1976 en una tertúlia de cafè en la qual hi eren presents músics de Cassà i membres de l’entitat sardanista local. Es va anar posant fil a l’agulla fins a consolidar-se el dia 11 de juny de 1976 quan va tenir lloc la primera edició de la Nit dels Músics. De seguida va anar agafant embranzida i la popularitat de l’acte s’ha escampat arreu de Catalunya.

Les quatre primeres Nits dels Músics van ser protagonitzades exclusivament per professors nascuts o residents a Cassà, però a partir de 1980 s’hi van afegir tots els actuants en les cobles cassanenques: La Selvatana i la Principal de Cassà, primer, i la Marina i la Unió i la Vila de Cassà en els anys que han estat de Cassà.

En el transcurs d’aquests anys hi ha hagut dues edicions extraordinàries. L’edició del desè aniversari va ser un preludi del que seria el vintè, al qual hi varen intervenir formacions de tot Catalunya (quatre cobles de les terres gironines, una de Barcelona, una de Lleida, una de Tarragona i una de la Catalunya Nord), que varen fer pinya amb els cassanencs per arribar a formar una colla gegantina: més de 150 instrumentistes. El 9 de juny de 1995, amb motiu del vintè aniversari, aquestes xifres es van tornar a superar, ja que van ser 175 els instrumentistes amb prop de 4.000 espectadors. Hi va haver el mateix nombre de cobles d’arreu de Catalunya però de les terres gironines n’hi va haver set en total.

Aquesta gran festa de la sardana, a més de ser un fet irrepetible, va entrar al Llibre dels Rècords Catalans com a l’audició de sardanes més gran de la història.

Curiositats de la Nits dels Músics

 • Hi ha una peça que s'ha repetit cada any, El Sereno, del compositor Josep Coll i Ligora. Gairebé sempre ha tancat l'audició fins a convertir-se en l'autèntic himne dels músics cassanencs.
 • En aquests anys han estat estrenades setze sardanes dedicades exclusivament a aquest esdeveniment.
 • La figura d'un director s'ha fet imprescindible, ja que a causa de la llargada de la cobla, els músics d'un costat no senten els de l'altre.
 • L'any 1986 es va fer la presentació del llibre Els músics de Cassà, de Carles Malagrida, dedicat als instrumentistes locals.

Telèfons d'interès

 • Cassà Jove 669 166 000
 • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
 • Esports (zona esportiva) 972 461 527
 • Promoció Econòmica 972 462 821
 • Ràdio Cassà 972 463 777
 • Serveis Socials 972 460 851
 • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H