Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia

17 M CONTRA LA LBGTBI FOBIA 1L'Ajuntament de Cassà de la Selva s'uneix al suport i compromís amb la inclusió i el respecte per a totes les persones, independentment de la seva identitat i orientació, per aquest motiu participem de la penjada de la bandera interseccional, la paraula interseccional s'utilitza en el context dels estudis socials per descriure la confluència de diverses formes de discriminació social, com serien el gènere, l'ètnia, l'edat, la classe social, l'orientació sexual, la discapacitat, entre d'altres.

La interseccionalitat reconeix que aquestes formes d'opressió no són independents les unes amb les altres, sinó que estan interrelacionades. El concepte va ser desenvolupat principalment per feministes negres; com Kimberlé Crenshaw, per abordar les limitacions de les teories feministes amb relació a la cultura i el racisme. Per això a la clàssica bandera irisada s'afegeixen els colors de la bandera trans, la bandera intersexual i la bandera de les comunitats racialitzades LGTBI.

 

 

Manifest amb motiu del 17 de maig, Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia 2024
Elaborat pel Departament d’Igualtat i Feminismes i la Comissió de Coordinació del Consell Nacional LGBTI de Catalunya


Com cada 17 de maig, commemorem el Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia, coincidint amb la data en què, ara fa trenta-quatre anys, l’Organització Mundial de la Salut va retirar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Aquest fet va suposar que l’orientació sexual de les persones deixés d’estar patologitzada i esdevingués una fita en la lluita contra els estigmes, els prejudicis i les violències exercides contra les dones lesbianes, bisexuals i trans* els homes gais, bisexuals i trans*, les persones no-binàries i queer, i totes les persones que vivim en els marges de la norma heteropatriarcal. Malauradament, en molts països del món l’orientació sexual, la identitat i l’expressió de gènere de les persones continua sent criminalitzada i castigada amb penes de presó, tortures o, fins i tot, amb la mort, i en altres indrets és perseguida socialment.


És evident que durant els darrers anys hem fet passos endavant en l’objectiu d’assolir una societat més justa i lliure de discriminacions. Malgrat tot, l’LGBTI-fòbia continua present en molts àmbits de la societat catalana i atempta contra els drets de les persones LGBTI, especialment els de les persones trans*. També assistim a una presència creixent dels discursos d’odi, alimentats per l’extrema dreta i els grups ultraconservadors i antigènere, que tenen com a objectiu abolir els drets i les llibertats assolits al llarg dels anys, gràcies a les lluites i mobilitzacions del moviment associatiu LGBTI+.
El Govern de la Generalitat de Catalunya, el Parlament de Catalunya, els ajuntaments i les institucions catalanes, el Consell Nacional LGBTI i les entitats del col·lectiu LGBTI+ s’adhereixen a aquesta jornada, que recorda que cal donar resposta a tota situació de discriminació, d’injustícia i de violència envers les persones per raó de la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere, de forma reactiva, però també i més profundament de forma preventiva.


Per això, des del Consell Nacional LGBTI demanem que la societat civil i els poders públics treballem de manera conjunta per impulsar el marc normatiu en matèria LGBTI+ del nostre país, que és ampli i afecta els diferents àmbits socials, per avançar en aspectes com ara:

― La modificació de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, per tal d’actualitzar-ne els continguts i adaptar-la als reptes actuals.
― L’aprovació de la Llei integral de reconeixmenent del dret a la identitat i expressió de gènere, la llei trans* catalana, que té com a objectiu enfortir els drets de les persones trans*.
― La millora de l’accés de les dones lesbianes i bisexuals i dels homes trans* a les
tècniques de reproducció assistida en la salut pública.
― La garantia del compliment del nou decret d’educació, en el qual s’exigeix la incorporació de la perspectiva de gènere i LGBTI en el currículum català de totes les etapes i, per tant, esdevé una mesura important de prevenció de violències i discriminacions futures.
― El treball continuat per facilitar el desplegament de polítiques públiques amb una perspectiva LGBTI de caràcter interseccional a partir d’un treball conjunt interdepartamental.


Perquè, a mesura que les normatives d’igualtat es fan efectives, s’ofereixen recursos i es posen en marxa serveis especialitzats per denunciar qualsevol vulneració dels drets, augmenta la consciència col·lectiva sobre l’opressió que patim per qüestions de gènere, milloren les nostres vides i afloren situacions de discriminació i violència que abans quedaven invisibilitzades i, per tant, impunes.
Amb motiu d’aquesta jornada condemnem totes les actituds de rebuig, de prejudici i d’hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, trans*, intersexuals i queer; apostem pel reconeixement de la diversitat i l’equitat entre totes les persones en una societat democràtica i plural, i fem una crida a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius, i a tota la societat civil per erradicar qualsevol mena de discriminació i violència i la seva prevenció profunda per defensar uns drets que s’han d’exercir i garantir de manera col·lectiva.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H