La consellera Teresa Jordà presenta l’Agenda forestal 2020-2025 a Cassà de la Selva

La consellera Teresa Jordà presenta lAgenda forestal 2020 2025 a Cassà de la SelvaAvui,  la consellera Teresa Jordà ha vingut a Can Vilallonga de Cassà de la Selva a presentar l'Agenda forestal 2020-2025. Un full de ruta acordat amb el sector per valoritzar el bosc i tractar conjuntament la situació estructural i les mesures que n’han de garantir el futur. A la roda de premsa, han intervingut  l’Hble. sra. Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i Pau Presas, vice-president de la Diputació de Girona i president el Consorci de les Gavarres. Per part de l'ajuntament han assisit a l'acte, l’alcalde, Robert Mundet, i el regidor de Governació, Marià Montsunyer.

  • Teresa Jordà: “Hem consensuat una Agenda forestal per implantar mesures de millora per al sector”
  • La consellera anuncia un augment significatiu del pressupost dedicat a la gestió forestal per a l’any vinent
  • Avui s’ha presentat l’Agenda forestal 2020-2025, un full de ruta acordat amb el sector per valoritzar el bosc i tractar conjuntament la situació estructural i les mesures que n’han de garantir el futur.

“Augmentarem de manera significativa el pressupost destinat a la gestió dels boscos per al pròxim any perquè estem determinats a potenciar el sector forestal”. Així s’ha manifestat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació durant la presentació de l’Agenda forestal 2020-2025, un espai de diàleg amb els principals agents del sector que ha servit per avaluar aquelles mesures de caràcter estructural a fi de millorar-ne la situació.  La consellera ha explicat que l’Agenda és un pacte entre l’Administració i el sector per incidir en aquells aspectes que necessiten canvis i servirà per determinar el full de ruta de les polítiques forestals a Catalunya i crear un punt de partida comú per al futur del sector amb tots els agents implicats.

Aquesta Agenda s‘ha elaborat sobre la base d’una sèrie de reunions entre representats de la propietat forestal (pública i privada), representants de les empreses i indústries forestals i tècnics membres de l’Administració. Per a Jordà, aquesta entesa és bàsica per poder avançar amb els compromisos adquirits: “co-governar amb el sector és imprescindible per assolir acords sòlids i que puguin ser executats posteriorment amb garanties d’èxit”. “Només treballant amb el sector convertirem l’Agenda Forestal en una eina útil per fer que el bosc sigui un actor fonamental del nostre país”, ha explicat la consellera.

El full de ruta establert pretén situar el sector forestal com a referent ambiental capaç de mantenir un entorn productiu de qualitat, un paisatge característic i una estructura social i econòmica viva. També ha de contribuir a millorar la salut i el benestar de les persones i la vitalitat dels ecosistemes forestals i la biodiversitat. Això, sempre de manera conjunta amb el sector i amb la complicitat de la ciutadania per potenciar la bioeconomia i impulsar un model econòmic viable que garanteixi la rendibilitat dels treballs silvícoles i l’estabilitat del sector.

Un sector vital per a l’economia de les zones rurals de Catalunya

El sector forestal primari (silvicultura, aprofitaments i altres serveis de suport) representa el 0,06% del PIB de Catalunya. Però, si ho estenem al conjunt de les activitats econòmiques incloses en la cadena forestal, el PIB del sector forestal global abasta l’1,6% català.

A més, s’estima que el sector de la silvicultura i de la indústria de la fusta i el suro ocupa unes 14.000 persones a Catalunya, principalment en les zones rurals. A banda d’això, també cal incloure en l’economia del sector els serveis de recreació i turisme que ens aporten i que proporcionen dinamisme al món rural i noves oportunitats de negoci. S’estima que dos milions de persones a l’any visiten boscos amb alguna figura de protecció. Això representa un impacte econòmic de 70 milions d’euros en aquests boscos i es calcula que representaria un impacte de 350 milions d’euros en la totalitat de la superfície arbrada.

Es reactivarà la Taula de la Fusta

Un dels principals acords sorgits de les reunions amb el sector és la reactivació de la Taula Intersectorial Forestal, un òrgan que participa en l’elaboració de la política forestal. També col·labora en la catalogació, la normalització i l'estandardització dels productes forestals i dels béns d’equip i coordina les possibilitats de producció forestal amb les necessitats industrials. El Departament d’Agricultura reactivarà i redefinirà aquest organisme perquè es pugui tornar a reunir de manera periòdica i ser el punt de trobada i d’interlocució del sector forestal amb l’Administració. Aquest ha de ser l’espai on es discuteixin els temes de més interès i l’orientació de la política forestal del país per proposar conjuntament línies de foment, de millora i d’experimentació en el sector forestal i en les indústries derivades.

Una Agenda amb 8 mesures

S’han establert vuit mesures sobre les quals s’han definit un seguit d’accions per ser executades o iniciades en el període 2020-2025. Algunes mesures depenen del sector mateix per poder-se dur a terme i d’altres són més administratives i de caire legislatiu.

Entre aquestes mesures, destaquen la millora de la governança i la restructuració administrativa, la formació tècnica i de seguretat o la comunicació, divulgació i coneixement sobre el sector i la seva gestió; la diversificació dels usos industrials de la fusta, i mesures referents a l’agrupació de la propietat, l’ordenació del marc jurídic i els productes secundaris estratègics i el desenvolupament i coordinació de les accions envers els béns i serveis ambientals.

El seguiment de l’Agenda forestal es realitzarà en el marc de la Taula Intersectorial Forestal un cop es constitueixi de nou.

 

 

 

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H