El Festival Càntut tanca amb èxit la seva edició més participativa

cantutEl Festival Càntut de Cassà de la Selva ha tancat amb èxit la seva tercera edició. Durant un cap de setmana, Cassà de la Selva s’ha convertit en l’epicentre de les cançons de tradició oral, amb una gran participació per part del públic, que ha trobat nous espais i moments per cantar.

La música de tradició oral s’ha fet sentir aquests tres dies al centre de la població cassanenca, amb un repertori que forma part de la cultura dels Països Catalans. En total s’han pogut veure una quinzena de propostes, la meitat ideades especialment per al Càntut i quatre presentades en primícia a les comarques gironines. Malgrat la pluja, totes les activitats previstes a l’aire lliure s’han pogut dur a terme, ja que s’han traslladat en espais interiors.

 

Les activitats, que han tingut lloc a la Sala Centre Recreatiu, l’Auditori Centre Cultural Sala Galà, l’Auditori Germà Salvador Coma, i el Bar Centre Recreatiu, han comptat amb una molt bon afluència de públic. De fet, en aquest últim espai és on s’ha viscut plenament l’ambient del Càntut, amb persones vingudes d’arreu de Catalunya per seguir i acompanyar les actuacions de Roba Estesa & Germà Negre i Nova Societat de Cançons + COI Montgrons. El “centru” també ha acollit el vermut cantat, en què s’han pogut sentir cançons tan nostrades com “Les nenes maques”, “La masovera”, o “En Pere Gallerí” i el final de festival, amb un actuació plena d’energia i vitalitat a càrrec de Balkan Paradise Orchestra.

La Sala Centre Recreatiu ha acollit l’espectacle dedicat a l’Alguer Mans Manetes (impulsat per Plataforma per la Llengua), que ha comptat amb la participació especial de Meritxell Gené, Carles Belda, lo Barber i alguns minyons que han interpretat les cançons tradicionals alguereses. Aquí mateix s’ha pogut veure l’actuació de Kepa Junkera & Amics de Fok, una proposta del reconegut músic basc que repassa cançons tradicionals de casa nostra com “El rossinyol” o “Els Segadors”; l’actuació de la Cobla Catalana dels Sons Essencials, i la presentació a les comarques gironines de l’espectacle Les cançons seran sempre nostres, d’Arnau Tordera i Magí Canyelles.

L’actuació de Jaume Arnella i Jordi Fàbregas, prevista per la plaça Petita, s’ha traslladat a l’Auditori Centre Cultural Sala Galà, que s’ha omplert de gom a gom per escoltar -i sobretot cantar- cançons mítiques dels ambients escoltes i excursionistes. Aquí mateix, la Mireia Vallès ha ofert una proposta per als més petits de casa: el biblionadons El cargol i l’herba de poniol.

Aquest any, el festival ha inaugurat un nou espai: l’Auditori Germà Salvador Coma, on ha tingut lloc l’actuació de Tornaveus, un grup de polifonies mediterrànies que ha captivat el públic aplegat a la sala. També ha entusiasmat el públic la mostra dels alumnes del primer taller Santi Serratosa & Càntut, una producció pròpia del festival juntament amb l’AEMCAT. Les cançons de tradició oral s’han transformat en coreografies de percussió corporal i cants, amb l’acompanyament especial dels músics Ramon Balagué, Marta Roma i Joana Gumí. Aquest espectacle, previst a la plaça Petita, s’ha traslladat al Casal dels Jubilats de Cassà a causa de la pluja.

Al Càntut no hi ha faltat el ja tradicional Dinar de cantadors, que en aquesta ocasió s’ha dut a terme a Can Quirze, que ha cedit l’espai a l’Entitat Gastronòmica de Cassà de la Selva. Persones de totes les edats s’han aplegat al voltant d’una gran taula on han pogut compartir plats i cançons. A més, s’ha dut a terme una cantada al carrer i una xerrada sobre l’himne nacional de Catalunya. Durant tot el festival també s’ha projectat el documental L’Alguer: un pentagrama com un carrer a Can Trinxeria i pel que fa a l’exposició Cançons de Pandero, instal·lada en aquest mateix espai, es podrà veure fins al 23 de novembre.

Recuperar, reviure i reexplorar el repertori tradicional

El festival de Cassà de la Selva forma part del projecte Càntut, que neix l’any 2012 per recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per la gent més gran de les comarques gironines i reivindicar, així, unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana. Actualment, el projecte compta amb tres vessants: el festival, el cançoner allotjat a la pàgina www.cantut.cat (que compta amb més de 1.200 enregistraments de cançons de 200 cantadors, recopilats per una seixantena de caçadors de cançons que han fet recerques en 60 poblacions gironines) i les produccions pròpies, com el disc Càntut, de Belda & Sanjosex, coproduït amb Bankrobber, l’exposició Peret Blanc de Beget, coproduïda amb l’Ésdansa de Les Preses, i l’actual taller de Santi Serratosa & Càntut, dut a terme conjuntament amb l’AEMCAT.

 

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H