Acte commemoratiu dels 75 anys de la publicació Llumiguia

2019 10 25 acte llumiguia

El pròxim dia 2 de novembre la revista Llumiguia, en col·laboració amb l'Ajuntament de Cassà de la Selva farà un acte commemoratiu per celebrar els 75 anys d'existència de la publicació, efemèride que coincidirà amb la presentació del número vuit-cents d'aquest mensual cassanenc.

 

L'acte que tindrà lloc la Sala Centre Recreatiu de Cassà de la Selva a 2/4 de 8 de la tarda inclourà un parlament del doctor universitari i especialista en premsa comarcal Jaume Guillamet sobre "la voluntat de tenir premsa pròpia". A l'acte hi assistiran el president de la Diputació de Girona, Sr. Miquel Noguer, el vicepresident de l'ens, Sr. Pau Presas, el president de l'Associació Catalana de Premsa Comarcal, Francesc Fàbrega, la directora dels Serveis Territorials de cultura, Sra. Carme Renedo i l'alcalde de Cassà de la Selva, Sr. Robert Mundet, a més de representants d'entitats i ens locals.

75 anys de Llumiguia... cap al número 1.000
11 anys de cassadigital.cat

El mes de juny de 1944 arribava per primer cop a les llars cassanenques la revista Llumiguia. Eres quatre fulls ciclostilats que estaven escrits íntegrament en castellà i que fa 75 anys obrien una ruta que ha permès la revista al llarg de tot aquest temps esdevingut l'element de referència clau en la comunicació local. Les seves pàgines han servit de mitjà de transmissió de la informació generada des de la societat civil i de l'actualitat de manera continuada.

Resum històric
Del primer número se'n va fer una tirada de 225 exemplars i, amb la nova impressió, que permetia la inclusió de gravats i fotos, es va incrementar ràpidament el tiratge.
El número 51 passa a dir-se Revista Católica Cassanense, subtítol que desaparegué el juny de 1984. Des de 1982 és membre de l'Associació catalana de la Premsa Comarcal. Des del número 241 -maig de 1970- figurava com a editora la Junta Parroquial de Acció Católica, enunciat que desaparegué el gener de 1986, substituït pel de Segona època, que també fou suprimit al cap de poc temps. Per imperatius legals -i fiscals- calgué constituir una nova editora -en realitat l'anterior no en tenia cap traça- i es va crear el novembre de 1989 amb el nom d'Editora Cassanenca.
El número de gener de 1993 -en entrar a l'any del cinquantenari de la seva aparició- establí una nova capçalera amb el títol formant una sola paraula: Llumiguia, ja que era la denominació popular i acreditada de la revista, el qual s'ha mantingut fins avui, que s'han complert els 62 anys d'aparició de la revista
Actualment s'editen mensualment 800 exemplars, difosos per subscripció directa (425) i la resta per vendes a les llibreries.
I de les quatre planes de mitjana inicials es passa a les vuit el 1948, a les setze als anys vuitanta i així successivament, fins arribar a les 100 de mitjana per número de l'any 2000, a les 120 de l'any 2008, totes elles en color. Actualment i fruit de la crisi econòmica, la mitjana de nombre de planes de mitjana s'ha reduït a 88.
A partir del setembre de 2015, amb motiu de l'aparició del número 750, Llumiguia va renovar la seva imatge amb l'objectiu de renovar-se i continuar donant servei a la comunitat cassanenca.

Vuit directors en 75 anys
En fou primer director Josep M. Vidal Figueras fins al 1947. Posteriorment, van ocupar el càrrec Pere Abellí, Joan Codolà, Francesc Nadal, Narcís Negre, Joaquim Riera i Joan Barceló fins al juny de 1968. Després d'un període sense publicar-se, el maig de 1970 -núm. 241- reapareix, amb Joan Codolà al capdavant, fins al maig del 1994, quan el succeí el seu fill Joan Carles Codolà, fins avui dia.
La responsabilitat de tirar endavant la revista la va assumir en uns primers anys la secció local dels joves d'Acció Catòlica sota la tutela de la Parròquia de Cassà. Des del 1989, amb la creació de l'entitat Editora Cassanenca, aquesta associació s'encarrega de mantenir mensualment la publicació.
Així, en els darrers anys, Llumiguia és el principal objecte de l'entitat i la revista ha esdevingut mensualment el mirall en el qual es reflecteix la vida social, política, cultural i quotidiana de la vila de Cassà. Amb més de deu mil habitants, Cassà és un municipi amb una important activitat industrial i comercial i al mateix temps amb un gruix associatiu destacat, que permet el desenvolupament de múltiples activitats al llarg de tot l'any que satisfà les necessitats i inquietuds de joves, infants i adults. Per donar suport a aquestes activitats, Llumiguia esdevé un element d'importància cabdal amb la publicació periòdica de les activitats fetes i previstes per les entitats i associacions de tota mena. La revista ofereix de manera gratuïta cada mes a una quinzena d'entitats l'espai necessari per informar tots els ciutadans de la seva vida social, cultural, econòmica, esportiva..., la qual cosa contribueix a consolidar les tasques d'aquests clubs i associacions de les quals Llumiguia n'és un fidel portaveu.

Simultàniament, la publicació ofereix un espai d'informació elaborada per l'equip de redacció, fet que permet als lectors d'informar-se a bastament del que passa al poble en tots els àmbits. Igualment, les entrevistes mensuals a personatges de la vila són una secció habitual destinada a divulgar idees, fets i activitats de ciutadans de diferents àmbits.
Finalment, cal destacar el paper difusor d'idees i opinions dels diversos sectors ciutadans, dels quals Llumiguia és un vehicle idoni per a l'expressió lliure i pública a tota la societat.

Cassadigital.cat: la informació de Cassà a la xarxa
El 2008 l'equip d'Editora Cassanenca, l'entitat sense ànim de lucre que edita Llumiguia, posava en marxa un altre projecte, el de cassadigital.cat
L'objectiu d'aquesta iniciativa era posar la informació local que s'origina a Cassà de la Selva de manera molt més immediata a l'abast dels ciutadans. Calien els mitjans telemàtics moderns i treballar perquè a través d'Internet la mateixa idea que va impulsar Llumiguia tirés endavant un projecte digital a més de ser un mitjà de comunicació modern servís de transmissió d'opinió, comentaris, esdevingués un punt de contacte molt més directe i actualitzat.
Durant els onze anys de vida de l'edició digital, Cassadigital s'ha creat un mercat propi i ha arribat a una mitjana diària de 350 pàgines visitades amb puntes de fins a més de dues mil visites en un sol dia per esdeveniments concrets (eleccions, successos, defuncions...), amb més d'un milió de visites i dos milions de pàgines visitades.
En aquest període s'han posat a la xarxa 4.500 notícies que han generat més de cinc mil comentaris. El tems que cada lector es passa en cada visita al cassadigital.cat, és de gairebé dos minuts (1:58, de mitjana).

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H