La revista Llumiguia ha entrevistat a la Regidora de Festes Carla Matilla

La revista LlumiGuia ha entrevistat aquest mes a la Regidora de Festes, Carla Matilla. Cal dir que aquesta entrevista es va fer abans de tenir constància del dol decretat pel Govern Central, i que afecta al divendres de la FMCassà.
 
 
 
“Aquest any tenia la idea  que la Festa Major evolucionés per aconseguir que fossin uns dies en els que tothom pogués trobar el seu espai; que tingués el seu lloc i l’activitat pensada per a ell i que es notés que la festa pensa en tothom. Pensava en aconseguir que fos una festa més oberta a tots tipus de ciutadans...  I, ja ho veus, no ha pogut ser.  Esperem que l’any que ve puguem  fer la festa que tots desitgem i la puguem fer ben gaudida per tothom”. Així es manifestava la regidora responsable de la Festa Major, Carla Matilla quan parlem del que hauria d’haver estat la Festa Major d’enguany i que per culpa de la crisi del coronavirus  ha quedat gairebé anihilada en les dates inicials del mes de juny i amb l’esperança que part dels actes es puguin recuperar al mes de setembre, coincidint amb la Fira de Santa Tecla.

Ja en el ple del mes d’abril l’Ajuntament va formalitzar  la suspensió de la Festa Major 2020 en fer el traspàs de les dates dels dies festius del mes de juny al mes de setembre; però tot i això i sempre pendents de l’evolució de la pandèmia i de les fases de desconfinament, hi ha algunes activitats que es podran fer el primer cap de setmana de juny per recordar que són els dies que hi havia Festa Major. 

Quins actes hi ha previst?
El divendres hi haurà un discurs inaugural a càrrec de l’alcalde, Robert Mundet que servirà per recordar-nos que aquests serien els dies de la Festa Major però que per circumstàncies alienes i ben conegudes per tots no la podrem celebrar. També farem una Nit dels Músics virtual a través de l’emissió per ràdio d’una edició de la Nit dels Músics. Evidentment no serà com si fos en directe però intentarem que aquell que  ho vulgui  pugui reviure la diada des de casa seva; mirarem que a les 12  de la nit soni la sardana de Josep Coll “El Sereno”, que és el que s’escau...

Hi ha altres actes que també s’han reprogramat aquests dies...
Actes tradicionals de la Festa Major i que es podrien  fer igualment són per exemple el tradicional concurs de dibuix Color sobre l’asfalt que tindrà un altre format, ja que els nens i nenes no es concentrarien a la Coma sinó que ho farien al seu carrer o a zones determinades del poble  com ara davant del pavelló polivalent, sempre amb les mesures sanitàries i de seguretat adequades. Els nens i nens podran participar al concurs enviant la foto del dibuix fet i  hi haurà un acte virtual de repartiment de premis també retransmès  a través de Youtube.... Pensem que els nens i nenes són els grans protagonistes de la Festa i  així esperem que la puguin gaudir.
Una altra de les propostes que es farà per aquests dies de la Festa Major és incentivar els participants als concurs de curts metratges de la MACCA per tal que pengin a la xarxa algun vídeo relacionat amb la Festa Major, això sí, confinada i viscuda d’una manera diferent aquest any 2020, des de casa.

Però oblidem-nos dels concerts, no?
Els de Barrakes, evidentment que ja es passen a Santa Tecla; però s’està pensant la possibilitat de mantenir algunes de les actuacions que es feien els dimarts a la tarda en el grup de concerts Cassà es vesteix de música. En tot cas seria una versió reduïda, amb limitacions d’accés i de capacitat per evitar  problemes i mantenir les mesures d’higiene; pensem en el pati de can Trinxeria com un possible punt on fer aquests concerts amb un límit de 70 persones en cada recital. I també hi ha els geganters que potser podrien fer una sortida perquè els nens i nenes els veiessin però sense la cercavila ni  gent seguint-los pels carrers. 

Això es podria fer si estem a la fase 2 del desconfinament, no?
Sí; suposem que estarem a la fase 2 i això ens ha de permetre alguna activitat; però tinguem clar que no serà la Festa Major sinó algunes activitats puntuals, amb poc públic.. unes pinzellades  que ens evocaran  una mica que en altres circumstàncies aquests dies estaríem de Festa Major.
Per exemple, des de la comissió de festes es vol instar la gent igualment a engalanar els balcons i els carrers i mantenir el concurs com una  reivindicació de l’esperit festiu contra el coronavirus.. En aquest sentit hem tingut peticions d’uns quants veïns  carrers que tenen ganes de fer el sopar de la Festa Major tots plegats... Aquests dies de confinament han servit per creat nous vincles entre veïns i volen celebrar-ho aprofitant que per la festa era tradició fer el sopar. Ja m’ho han dit: si s’han de posar en taules de deu persones separades dos metres doncs ho faran.. Sempre caldrà veure com es  concreten les permissions i prohibicions en relació a aquest tipus ‘actes.

Per Santa Tecla què es faria?
Hem de mirar   per una banda l’evolució de la pandèmia i per l’altra el grau de desconfinament que tindrem en aquelles dates per poder preparar actes multitudinaris com les nits de Barrakes. De moment hem aconseguit  mantenir gairebé tots els grups que teníem previstos per a la festa del juny  i això vol dir que es podrien fer les actuacions a barraques amb el mateix cartell, sempre i quan es permeti que hi hagi tanta gent en un espia obert... També  els firaires ja saben que poden venir a Cassà però en un any tan dolent com aquest  encara no saben tampoc com s’ho muntaran, ja que també hi ha molts pobles que han canviat la Festa Major de data i l’han passada a la tardor...

Com a regidora també de Joventut deveu estar preocupada per les activitats que habitualment es fan a l’estiu, com ara els casals, els campus, els entrenaments...
D’entrada, tothom  està treballant per preparar l’activitat i obrint les preinscripcions en cas que es pugui desenvolupar l’activitat; una altra cosa serà que a l’hora de la veritat es puguin dur a terme,  ja que amb les condicions que s’han fet públiques actualment és força complicat i il·lògic... Demanen per exemple que els nens estiguin separats dos metres i això en una activitat d’aquest tipus és pràcticament impossible; el tema dels vestidors, del tipus d’activitat, dels condicionants de neteja i desinfecció... tot plegat és força impossible d’aplicar a la vida real; hi ha una normativa que sembla que qui l’hagi redactat no tingui ni idea del que és una activitat d’estiu per la mainada. Potser seria millor prohibir-les i ja està i no posar normatives que no es poden complir. Esperem, a veure com evoluciona i si s’aclareix aquesta normativa... Esperem que l’Ajuntament pugui fer el seu Casal de joves; el futbol pugui organitzar els seus entraments d’estiu; el Foment els campus de cada any; a la Sala Galà es pugui fer el curs de cant amb l’Albert Martínez i l’Enric Colomer i a l’escola Josep Lloveras els estius d’art... i tota la resta d’activitats estiuenques que fan tant favor a la mainada i a les famílies de Cassà.

Ara fa un any vau entrar com a regidora de l’Ajuntament (el dia de l’elecció de l’alcalde era el dissabte de la Festa Major) i encara que vau viure aquelles dates ja com a equip de govern, aquest any era el primer amb l’organització al vostre càrrec. Deu ser frustrant no poder veure portat a la pràctica allò que havíeu treballat i preparat...
Que es recordi aquest és el primer cop en 102 anys que se suspèn la Festa Major, ja que l’anterior de la que es té referència va ser el 1918 amb motiu de la grip  que va causar també  estralls al nostre poble. I com dius em sap greu que aquest primer any no es pugui veure com volíem organitzar la festa i portar a la pràctica els nostres projectes. Però ara el que compta és la seguretat i pensar també en la gent que ho està passant malament i que potser tampoc no està per festes. Estic segura que l’any que ve podrem fer una festa com cal, que la gent se la senti seva i que tots la podrem gaudir plenament. I en el futur recordarem la de l’any 2020 només com una anècdota... 


Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H