Nova edició del Càntut, del 19 al 21 de novembre amb Mayalde, Més lloc per a la fosca, Fetus i Jaume Arnella, Artur Blasco i Arnau Obiols, Marala, Reggae per Xics i Paula Grande i Anna Ferrer

2021 10 28 cantutAquesta serà la cinquena edició, amb una vintena de propostes entre concerts, presentacions, documentals i exposicions.

 

El Festival Càntut. Cançons de tradició oral presenta tota la programació de la cinquena edició, que tindrà lloc del 19 al 21 de novembre a Cassà de la Selva. Durant un cap de setmana es podran veure 19 propostes entre concerts, presentacions, documentals i exposicions, amb noms com Mayalde, Més lloc per a la fosca, Fetus i Jaume Arnella, Artur Blasco i Arnau Obiols, Marala, Reggae per xics i Paula Grande i Anna Ferrer, entre d’altres. Les entrades es posaran a la venda el divendres 29 d’octubre a les 10 h al web del Càntut.

El Festival Càntut és una de les tres branques del projecte, que treballa tot l’any per recollir i difondre les músiques de tradició oral. Durant un cap de setmana, Cassà de la Selva es converteix en l’epicentre d’aquest repertori, amb un festival que vol fer viure unes cançons que formen part de la cultura dels Països Catalans, a més de proporcionar als assistents ocasions per cantar en comunitat. En aquesta quarta edició, del 19 al 21 de novembre, es podran veure 19 propostes: 5 especialment ideades per al festival, 1 presentació oficial, 2 presentacions a les comarques gironines i 1 presentació a Catalunya. La implicació en el festival d’entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva també és una de les claus de l’èxit del Càntut.

La cinquena edició del festival s’iniciarà amb una doble inauguració d’exposicions. La primera, serà Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963 el divendres 19 de novembre (18:30 h, Can Trinxeria, gratuït). Un recorregut a la trajectòria d’una de les moltes dones que van contribuir a millorar el nivell cultural del país, molt activa en les missions de recerca de cançons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. La segona exposició que es podrà veure durant el Càntut és Músic de tot cor. Joan  Tomàs i Parés 1896-1967, una mostra dedicada a un músic que va realitzar una important tasca de recerca i recull de cançons, danses i músiques instrumentals tradicionals. Seguidament, el festival continuarà amb el concert de Marala (20 h, Casal de Jubilats, 6 € anticipada – 9 € taquilla), amb un aplec de composicions pròpies i cançons de tradició oral que desprenen influències tan diverses com el pop, el jazz, el folk o la cançó d’autor. També es podrà veure el primer dia de festival l’espectacle Més lloc per a la fosca, que es presentarà per primera vegada a les comarques gironines (21:15 h, La Sala del Centre Recreatiu, 10 € - 13 €). Un espectacle en forma de musical electrònic d’arrel, experimental i literari que s’articula al voltant de l’obra Solitud de Caterina Albert. Un muntatge de la mà d’Elvira Prado-Fabregat i  Carles Viarnès, entre d’altres, en què també s’hi senten algunes de les veus recollides a l’arxiu del Càntut. La primera jornada finalitzarà amb el concert de Fetus i Jaume Arnella, en què junts i separats aniran desgranant cançons i romanços (23 h, Pati de Can Trinxeria, 6 € - 9 €).

El dissabte 20 de novembre començarà amb una proposta per als més petits, amb dues sessions de biblionadons amb Carmina Rabassedas (11 h i 12 h, Auditori Sala Galà, gratuït amb inscripció prèvia). Al migdia, serà el torn del Vermut cantat amb Virolailo, especialment ideat per al Càntut, en què aquest grup improvisat de Cassà de la Selva oferirà una cantada i animarà els assistents a afegir-se als seus cants (13 h, plaça de la Coma, gratuït). Havent dinat, es projectarà el documental Arrel, produït per la Fira Mediterrània de Manresa (16 h, Auditori Sala Galà, gratuït amb inscripció prèvia). Un document audiovisual creat per Zeba Produccions, dirigit per Ester Plana, Quim Rutllant i Sergi Guix, que fa una radiografia de la tendència entre els joves artistes de mirar cap a l’arrel. La presentació oficial comptarà amb la participació dels directors del film i de Jordi Fosas, director artístic de Fira Mediterrània de Manresa. Seguidament es presentarà oficialment a Catalunya Llavors de fonoll. Espigolades del Calendari Folklòric de Mallorca. Una presentació que segueix les passes del folklorista Rafel Ginard (1899-1976), amb un documental, un espectacle i visuals en directe (17:30 h, La Sala del Centre Recreatiu, gratuït amb inscripció prèvia). Més tard, tindrà lloc la taula rodona Música i records en persones amb Alzheimer (19 h, Casal de Jubilats, gratuït amb inscripció prèvia). Una sessió amb tres professionals que viuen la realitat d’acompanyar persones amb Alzheimer i les seves famílies, i com la música i el cant poden ajudar en aquests casos. Una altra proposta que es podrà veure el dissabte és el concert d’Artur Blasco i Arnau Obiols, que mostraran dues maneres d’enfocar un repertori comú, el cançoner pirinenc, i també interpretaran algunes cançons de la tradició oral recuperades pel mestre Joan Tomàs (20:15 h, Pati de Can Trinxeria, 6 € - 9 €). Per tancar la nit, un Càntut a taula amb Quedem en Paus + Julivert. Un sopar especialment ideat per al festival amb dues formacions d’àmplia trajectòria en el món de la cançó tradicional (21:30 h, Bar del Centre Recreatiu, 20 €).

El diumenge al matí començarà amb dues sessions de Reggae per xics, que oferiran el seu últim treball, Quadern de Bitàcola (Buenritmo Records, 2021) i també diverses de les cançons de transmissió oral que han adaptat al llarg d’aquests anys (10:30 h i 12:30 h, La Sala del Centre Recreatiu, 7 € - 10 €). La Companyia Minimíssima oferirà la seva proposta de cançons tradicionals apreses en l’àmbit familiar, poemes musicats i algunes composicions pròpies, en un format minimalista acompanyat dels ballarins d’arrel Lali Mateu i Roger Cusidó (12 h, Casal de Jubilats, 6 € - 9 €). Una altra de les propostes especialment ideades per al Càntut en què es podrà participar és el Dinar de cantadors i cantadores (13:30 h, Pati de Can Trinxeria, 25 €). Un àpat a càrrec de l’Entitat Gastronòmica de Cassà de la Selva, dinamitzat per Montse Casanova, en què el menú es combinarà amb les cançons interpretades pels mateixos comensals. A la tarda, serà el torn de l’espectacle Palmira, una proposta basada en les missions de recerca de Palmira Jaquetti al poble de Pardines, amb interpretació d’Elisenda Rué i Izan Rubio (16 h, Auditori Sala Galà, 6 € -9 €). A continuació, Pep Garcia i Albert Massip presentaran el llibre-disc Beget. Cançons recollides per Kristin Müller (17:15 h, Can Trinxeria, gratuït amb inscripció prèvia). També s’ha programat el primer concert a comarques gironines de Mayalde, un quartet familiar que fa quaranta anys que es dedica a la recuperació de la música tradicional, especialment de la Salamanca rural (18:15 h, Pati de Can Trinxeria, 10 € - 13€). Tancaran la cinquena edició del festival Paula Grande i Anna Ferrer, que presentaran Vega (Bankrobber, 2020), el segon projecte discogràfic de la col·lecció Càntut. Un espectacle en què s’analitza el rol de les dones en l’antiguitat, mitjançant les cançons recollides en el cançoner del Càntut (20 h, La Sala del Centre Recreatiu, 10 € - 13 €).

Les entrades es posaran a la venda a partir del divendres 29 d’octubre a les 10 h al web del festival: www.cantut.cat. L’organització seguirà aplicant les mesures sanitàries vigents per fer del festival un espai segur.

 

Tres àmbits que creixen amb força

El festival realitzat a Cassà de la Selva forma part del projecte Càntut, que neix l’any 2012 per recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per les persones més grans de les comarques gironines i reivindicar, així, unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana. Durant aquestes edicions, el festival ha buscat llocs i moments per cantar en comunitat i ha comptat amb actuacions d’artistes com Roger Mas, Roba Estesa & Germà Negre, Lo Barber, Tarta Relena, Miquel Gil, Mans Manetes, Kepa Junkera & Amics de Folk, Joana Gomila, Maria Arnal i Marcel Bagés, i Joan Garriga & Carles Belda, entre molts altres.

Un altra branca del projecte és el cançoner allotjat a la pàgina www.cantut.cat, que compta amb prop de 1.500 enregistraments de 200 cantadors, recopilats per una seixantena de caçadors de cançons que han fet recerques en 60 poblacions gironines. Així mateix, s’han transcrit 655 cançons a partitures, posant tot aquest repertori a l’abast de qui en vulgui fer ús en diferents formats.

A més del web i del festival, el Càntut compta amb un apartat de produccions pròpies, com l’Hostal Càntut, sopars per cantar que tenen lloc al juliol al Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri; la col·lecció discogràfica del Càntut amb el disc Vega, de Paula Grande i Anna Ferrer, i el disc Càntut, de Belda & Sanjosex, coproduït amb Bankrobber; l’exposició Peret Blanc de Beget, coproduïda amb l’Ésdansa de Les Preses; el taller de percussió corporal de Santi Serratosa & Càntut, que ha donat lloc a l’edició del llibre didàctic Càntut: Les cançons de tradició oral a través de la percussió corporal, i el curs de Carles Belda & Càntut, dut a terme conjuntament amb l’AEMCAT, entre d’altres.

 

Les entrades es posaran a la venda el divendres 29 d’octubre a les 10 del matí a www.cantut.cat

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H