Aquest cap de setmana, Cassà serà l’epicentre de la música de tradició oral, amb una vintena de propostes

Cantut 2021Més lloc per a la Fosca, Marala, i Fetus i Jaume Arnella, inauguren la cinquena edició del festival càntut aquest divendres.

També s’obriran dues exposicions sobre figures rellevants de la cultura popular del país: Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti i Músic de tot cor. Joan Tomàs i Parés

Aquest divendres 19 de novembre s’inaugura la cinquena edició del Festival Càntut. Cançons de tradició oral, que fins al 21 de novembre ha programat una vintena de propostes al voltant de les músiques de transmissió oral a Cassà de la Selva. Els encarregats de donar el tret de sortida al festival seran l’espectacle Més lloc per a la fosca, que es presentarà per primera vegada a les comarques gironines; Marala, i Fetus i Jaume Arnella, a més de la inauguració de dues exposicions, sobre dues figures rellevants de la cultura popular del país: Palmira Jaquetti i Joan Tomàs. Les entrades per a Fetus i Jaume Arnella estan exhaurides, la resta estan a la venda a www.cantut.cat

La cinquena edició del festival s’iniciarà amb una doble inauguració d’exposicions, amb la participació de les comissàries de les mostres. La primera serà Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963, el divendres 19 de novembre (18:30 h, Can Trinxeria, gratuït). Un recorregut a la trajectòria d’una de les moltes dones que van contribuir a millorar el nivell cultural del país, molt activa en les missions de recerca de cançons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. La segona exposició que s’inaugurarà és Músic de tot cor. Joan  Tomàs i Parés 1896-1967, una mostra dedicada a un músic que va realitzar una important tasca de recerca i recull de cançons, danses i músiques instrumentals tradicionals, a més trebllar per preservar i promoure la música popular com a patrimoni de la cultura catalana. Seguidament, el festival continuarà amb el concert de Marala (20 h, Casal de Jubilats, 6 € anticipada – 9 € taquilla, últimes entrades a la venda), que amb poc temps s’han fet un nom a l’escena musical del país i compten amb nombrosos reconeixements. Presentaran un aplec de composicions pròpies i cançons de tradició oral que desprenen influències tan diverses com el pop, el jazz, el folk o la cançó d’autor. També es podrà veure el primer dia de festival l’espectacle Més lloc per a la fosca, que es presentarà per primera vegada a les comarques gironines (21:15 h, La Sala del Centre Recreatiu, 10 € - 13 €). Un espectacle en forma de musical electrònic d’arrel, experimental i literari que s’articula al voltant de l’obra Solitud de Caterina Albert. Un muntatge de la mà d’Elvira Prado-Fabregat i  Carles Viarnès, entre d’altres, en què també s’hi senten algunes de les veus recollides a l’arxiu del Càntut. La primera jornada finalitzarà amb el concert de Fetus i Jaume Arnella, en què junts i separats aniran desgranant cançons i romanços del cançoner de Jaume Arnella, una baula imprescindible per entendre com la cançó popular ha perviscut i ha transmutat fins arribar als nostres dies (23 h, Pati de Can Trinxeria, entrades exhaurides).

Fins al diumenge 21, el Festival Càntut ha programat propostes com Artur Blasco i Arnau Obiols, la Companyia Minimíssima, l’espectacle Palmira, Reggae per xics, Paula Grande i Anna Ferrer, o la presentació oficial a Catalunya de Llavors de fonoll. Espigolades del Calendari Folklòric de Mallorca, que segueix les passes del folklorista Rafel Ginard (1899-1976). També compta amb espais i moments per cantar en comunitat, com el Vermut cantat amb Virolailo, entre d’altres.

Les entrades, tant pels espectacles de pagament com per a les propostes gratuïtes estan disponibles al web del festival: www.cantut.cat. L’organització seguirà aplicant les mesures sanitàries vigents per fer del festival un espai segur.

El Càntut, des del 2012

El festival realitzat a Cassà de la Selva forma part del projecte Càntut, que neix l’any 2012 per recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per les persones més grans de les comarques gironines i reivindicar, així, unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana. Durant aquestes edicions, el festival ha buscat llocs i moments per cantar en comunitat i ha comptat amb actuacions d’artistes com Roger Mas, Roba Estesa & Germà Negre, Lo Barber, Tarta Relena, Miquel Gil, Mans Manetes, Kepa Junkera & Amics de Folk, Joana Gomila, Maria Arnal i Marcel Bagés, i Joan Garriga & Carles Belda, entre molts altres.

Un altra branca del projecte és el cançoner allotjat a la pàgina www.cantut.cat, que compta amb més de 1.500 enregistraments de 200 cantadors, recopilats per una seixantena de caçadors de cançons que han fet recerques en 60 poblacions gironines. Així mateix, s’han transcrit 655 cançons a partitures, posant tot aquest repertori a l’abast de qui en vulgui fer ús en diferents formats.

A més del web i del festival, el Càntut compta amb un apartat de produccions pròpies, com l’Hostal Càntut, sopars per cantar que tenen lloc al juliol al Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri; la col·lecció discogràfica del Càntut amb el disc Vega, de Paula Grande i Anna Ferrer, i el disc Càntut, de Belda & Sanjosex, coproduït amb Bankrobber; l’exposició Peret Blanc de Beget, coproduïda amb l’Ésdansa de Les Preses; el taller de percussió corporal de Santi Serratosa & Càntut, que ha donat lloc a l’edició del llibre didàctic Càntut: Les cançons de tradició oral a través de la percussió corporal, i el curs de Carles Belda & Càntut, dut a terme conjuntament amb l’AEMCAT, entre d’altres.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H