La biblioteca de Cassà rep el nom de Maria Corominas, com a homenatge a l’activista cultural

2024 04 19 homenatge a Maria CorominasAquest vespre s’ha descobert la placa commemorativa que dona nom a la biblioteca de Cassà, que a partir d’ara es dirà Biblioteca Maria Corominas.

La regidora de Cultura Popular, Esther Domínguez ha conduït l’acte d’homenatge a la que va ser impulsora de la cultura al municipi durant molts anys, acompanyada de la seva família i de l’alcalde, Pau Presas, que ha destacat la seva tasca al capdavant de la biblioteca de Cassà i li ha agraït que molts cassanencs i cassanenques descobrissin el gust per la lectura.

En Quim Bosch, membre de la Colla Excursionista de Cassà ha volgut també recordar les moltes activitats que van organitzar gràcies a la voluntat i la implicació de la Maria amb les entitats cassanenques.

La regidora ha entregat una il·lustració de la Maria Corominas a les seves filles, aquesta imatge a més ha estat la portada de l’agenda del mes d’abril, allà se la pot veure representada treballant al seu despatx de l’antiga biblioteca.

Maria Corominas i Mitjavila, coneguda popularment com “La Maria Bibliotecària” va ser la primera bibliotecària de Cassà de la Selva. Arribà a Cassà de la Selva l’any 1955 per fer-se càrrec de la biblioteca de la Fundació La Caixa. Fou així la primera bibliotecària de Cassà, i hi treballà fins a la seva jubilació l’any 1998. S’implicà en la vida cultural i social del municipi i va ser una eficaç col·laboradora de les entitats de Cassà que volien organitzar actes, conferències i exposicions durant la dictadura i inicis de la democràcia.

La seva intervenció va ser decisiva per a promoure la cultura i l’associacionisme locals, a partir dels plans de dinamització culturals que tenia “La Caixa” ella, com a delegada cultural va saber aprofitar les ajudes que hi havia per organitzar actes culturals i donar suport a les entitats cassanenques. Als primers anys, la biblioteca aglutinava gran part de la vida cultural cassanenca i es va fer popular, es considerava que era una de les biblioteques més dinàmiques de Catalunya.

La Maria va declarar a una entrevista quan es va jubilar que les biblioteques s’havien convertit en centres integrals, on poder llegir, però també posar-se en contacte amb la cultura i que era molt important tenir un espai pels més petits, perquè entrin en contacte amb el món dels llibres. No era partidària de recomanar llibres en concret, ho deixava a gust del lector, el que sí que recomanava era que la gent llegeixi, que estimem els llibres, que en l’actualitat, tant d’estímuls ens han fet oblidar el plaer de llegir un bon llibre.

Després de la seva jubilació va continuar implicant-se en la vida cultural com a voluntària a l’Arxiu Municipal, a la biblioteca del Casal de Jubilats i a la Comissió Ciutat Pubilla entre d’altres. La Maria Bibliotecària va ser militant de la seva professió i per sobre de tot una gran amant de la cultura.

La celebració de l’acte s’ha tancat  amb un recital de poesia de Josep Pedrals a l’auditori.

Telèfons d'interès

  • Cassà Jove 669 166 000
  • Centre Cultural Sala Galà 972 462 820
  • Esports (zona esportiva) 972 461 527
  • Promoció Econòmica 972 462 821
  • Ràdio Cassà 972 463 777
  • Serveis Socials 972 460 851
  • Xaloc972 900 235

Contacte

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tel. 972 46 00 05

Rambla Onze de Setembre, 107, 17244 Cassà de la Selva, Girona

NIF. P1704900-H

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-RDGW10X535');